Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME -- Távközlési és Médiainformatikai Tanszék - TMIT BME - Távközlési és Médiainformatikai Tanszék - TMIT
 
 
| | | | | IW  
 
 
Önálló labor
Kiírt témák

Ez egy előző félévben kiírt, archivált téma.

Dokumentumtároló adatbázisok, szabadszöveges keresők (Document stores, free-text search engines)

Félstruktúrált adatok (XML, JSON vagy más leírási és adatcsere-formátumok) tartalmában történő hatékony keresésre az adatbáziskezelők SQL eszközein túlmenő lehetőségek kézenfekvőbb, sokszor kényelmesebb megoldást adnak. Ilyen eszköz például az Apache Lucene, az Oracle Text, vagy a MySQL full-text search megoldása. Hatékonyságon egyszerre értjük a programozói, futási és felhasználói hatékonyságot. A félstrukturált adatok sokszor heterogén környezetből származnak, és akár egymezős keresőn keresztül, online vagy rövid késleltetésű keresési lehetőséget kell biztosítani. A téma jellegéből adódóan teret ad a kreativitásnak, komplex rendszer tervezésére és kidolgozására ad lehetőséget. A kiválasztott részterülettől függően van lehetőség ipari kapcsolat bevonására, szakmai gyakorlat végzésére. A téma keretében különböző méretű feladatok kidolgozására van lehetőség, több féléven át művelhető, BSc szakdolgozatig vagy MSc diplomatervig vihető.

Kulcsszavak: féltruktúrált adatok, dokuentum-adatbázisok, szabad szöveges keresés
Témavezető: Marton József Ernő
Oktatók: Gajdos Sándor, Marton József Ernő.
A következő tantárgyakhoz javasolt:
 vitma367 (Info, BSc, Önálló laboratórium, Infokommunikációs hálózatok és alkalmazások ágazat)
 vitma380 (Info, BSc, Önálló laboratórium, Médiainformatika ágazat)
 vitma387 (Önlab, IVIR szakirány)
 vitmal01 (Info, BSc, Önálló laboratórium)
 vitmm805 (Info, MSc, Önálló laboratórium 1, Hálózatok és szolgáltatások)
 vitmm811 (Info, MSc, Önálló laboratórium 1, Médiainformatika)
 vitmml00 (Info,MSc,Önlab.1, Internet arch. és szolg.,Adat- és médiainformatika,Mobil hálózatok és szolg. integrációja (VITMML00))
QR:    (mi is az?)
 
 katt. a nagyításhoz